Η συνήθεια για να δώσεις τέλος στην κακή διάθεση!
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε το άγχος να μας κατακλύζει. Ένα αυστηρό deadline στη δουλειά, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η έντονη καθημερινότητα είναι πιθανό να μας εξαντλούν συναισθηματικά. Ίσως ακόμη και να μας φοβίζουν.
Έτσι συνηθίζουμε να λέμε «έχω πιεστεί/ έχω εκνευριστεί/ έχω στενοχωρηθεί/ δεν μπορώ να συγκεντρωθώ……». Πρόκειται για κάτι πολύ φυσιολογικό να το αισθανόμαστε πού και πού.
Τι συμβαίνει όμως αν κάθε μέρα την περνάμε με αυτό τον τρόπο;
Αν δεν κάνουμε κάτι για να ελέγξουμε την επιρροή που έχουν τα συναισθήματα πάνω μας, συμβαίνει το εξής: Δημιουργούμε μοτίβα και συνηθίζουμε στο να νιώθουμε μελαγχολία, νευρικότητα και θυμό. Με τον καιρό τα θεωρούμε ως κάτι το φυσιολογικό. Ακόμα περισσότερο, παίρνουμε ως δεδομένο ότι αυτά τα συναισθήματα είναι αναπόσπαστο μέρος του χαρακτήρα μας.
Ποια είναι η συνήθεια που μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε και να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας;
Journaling
Όταν ακούμε journaling, προφανώς και το μυαλό μας ίσως πηγαίνει στην παιδική και εφηβική εποχή των ημερολογίων, κάτι το οποίο δεν απέχει πολύ από τη σύγχρονη εκδοχή, μόνο που εδώ μιλάμε για την ενήλικη πραγματικότητά μας που αποτυπώνεται στο χαρτί, με όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας.
Ποια είναι τα οφέλη του journaling;
Αν και φαίνεται μία τόσο απλή πρακτική που σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν έχεις κάτι να κερδίσεις από το να καταγράφεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, τα οφέλη είναι πολλαπλά.
To journaling σε βοηθάει να δεις την οποιαδήποτε κατάσταση πιο αντικειμενικά, ακόμα κι αν πρόκειται για τα ίδια σου τα συναισθήματα.
1. Σε βοηθάει να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς νιώθεις όταν έχεις μπερδευτεί ή όταν υπάρχουν υπερβολικά πολλές σκέψεις στο μυαλό σου.
2. Γράφοντας κάτι στο χαρτί – μια σκέψη, ένα συναίσθημα, μια κατάσταση που σε δυσκολεύει – είναι πιο εύκολο να το εξερευνήσεις, να το εξετάσεις, ακόμα και να το αμφισβητήσεις.
3. Όταν τα πάντα μέσα στο μυαλό σου μπορεί να είναι σε χαοτικό επίπεδο και να νιώθεις πως τίποτα δεν είναι στον έλεγχο ή στο όριο της διαχείρισής σου, το να βγάλεις τα πάντα στο χαρτί είναι που θα σου δώσει την ευκαιρία να πάρεις μία ανάσα, να καθαρίσεις το μυαλό σου, αποκτώντας μία φρέσκια οπτική των πραγμάτων
4. Επίσης, είναι ο ιδανικός τρόπος, για να θέσεις στόχους με τον πιο ειλικρινή, και αυθεντικό τρόπο. Το να καταγράφεις τους στόχους σου είναι ο αποδοτικότερος τρόπος, για να τους επιτύχεις, γιατί η οπτικοποίηση αυτών είναι ένα ισχυρό εργαλείο που συστήνουν οι ειδικοί ψυχικής υγείας.
Ωστόσο, μην έχεις στο μυαλό σου ότι κάθε φορά που κάνεις journaling πρέπει να καταλήξεις σε κάποιο συμπέρασμα. Ακόμα και η απλή καταγραφή των σκέψεων ή των συναισθημάτων σου μπορεί να σε ανακουφίσει από αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, θλίψη, “overwhelm” (το να σε κυριεύουν έντονα συναισθήματα που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις και συχνά σε ακινητοποιούν).
Μπορεί να διαλέξεις να γράψεις για ένα συγκεκριμένο θέμα που σε απασχολεί ή να γράψεις ό,τι περνάει από το μυαλό σου, χωρίς να προσπαθείς να βάλεις τα πράγματα στη σειρά. Η επιλογή είναι δική σου.
Πώς γίνεται;
Το όμορφο με το να καταγράφεις τα πάντα σε ένα ημερολόγιο, είναι πως δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, για να το κάνεις. Αρκεί να βάλεις αυτή την πρακτική στη ζωή σου και να δοκιμάσεις τι είναι εκείνο που σου ταιριάζει περισσότερο.
Κάποιες ημέρες οι καταγραφές σου θα είναι μακροσκελείς, σαν τις εκθέσεις που γράφαμε στο σχολείο, και άλλες θα σημειώνεις απλά με bullets την έμπνευση και τους στόχους που έθεσες για τον εαυτό σου. (Καλό είναι η λίστα του σούπερ μάρκετ να μείνει μακριά από αυτό το ημερολόγιο)
Πώς να ξεκινήσεις:
Το journaling είναι κάτι απόλυτα προσωπικό, άρα ο καθένας μας μπορεί να γράφει για ότι θέμα θέλει, όποτε θέλει. Δεν υπάρχουν κανόνες. Το ημερολόγιο είναι ένα ασφαλές μέρος που μπορείς να εκφραστείς όπως θέλεις. Ένας προσωπικός, ήσυχος χώρος, που θα σε βοηθήσει να ακούσεις ευκολότερα την ψυχή, το μυαλό και το σώμα σου. Ακόμα και μία γραμμή την ημέρα, σίγουρα θα σε ωφελήσει.
Στην αρχή μπορεί να σου φανεί λίγο περίεργο και χαοτικό. Ίσως, να μην ξέρεις τι να γράψεις, ή να μη νιώθεις άνετα ούτε με τον εαυτό σου, ούτε και τις σκέψεις σου. Στην πορεία όμως θα είναι πιο εύκολο να εκφραστείς.
Μπορείς να ξεκινήσεις από:
Καταγραφή των ονείρων που είδες στον ύπνο σου
Γεγονότα της ημέρας
Η πρώτη σκέψη που κάνεις το πρωί
Πλάνα και στόχους για την ημέρα που ακολουθεί
Οικονομικούς και επαγγελματικούς στόχους
Λεπτομέρειες για οικογενειακές, φιλικές και ερωτικές σχέσεις, γεγονότα, συναισθήματα και επιθυμίες
Τα συναισθήματά σου τη δεδομένη στιγμή, με ειλικρίνεια
Σενάριο της ιδανικής μέρας ή της ιδανικής ζωής
Πράγματα που θα αλλάζαμε στην καθημερινότητά μας για να πετύχουμε τους συναισθηματικούς, ψυχικούς, σωματικούς υλιστικούς, πνευματικούς
Αναμνήσεις που σου έρχονται στο μυαλό
Γράμμα σε κάποιον που θα ήθελες να μιλήσεις ειλικρινά και να βγάλεις όλα όσα έχεις μέσα σου για εκείνον (χωρίς να χρειάζεται να το δώσεις στο άτομο αυτό)
Το ημερολόγιο δε χρειάζεται να είναι τέλειο. Ούτε εξωτερικά, ούτε εσωτερικά. Επειδή όμως έχουμε την τάση να μας έλκουν όμορφα πράγματα, τείνουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο κάτι όταν μας αρέσει αισθητικά. Υπάρχουν ημερολόγια αφιερωμένα στο journaling, αλλά και απλά τετράδια που μπορεις να χρησιμοποιήσεις για αυτόν τον σκοπό. Δοκίμασέ το και δες τη διαφορά!
Πηγή: e-radio.gr