Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1993 με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, «Demolition Man», έχει τραβήξει ξανά το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι προέβλεψε το μέλλον.
Οι fans της ταινίας παρατήρησαν ένα σωρό απίστευτες ομοιότητες μεταξύ της φουτουριστικής ειρηνιστικής ουτοπίας του Σαν Άντζελες -πρώην Λος Άντζελες- και της δεκαετίας του 2020.
Στην ταινία δράσης, ο Τζον Σπάρταν (Σιλβέστερ) και ο άρχοντας του εγκλήματος, Σάιμον Φίνιξ (Γουέσλι Σνάιπς), καταδικάζονται σε «παγωμένη φυλάκιση» το 1996. Αλλά 36 χρόνια αργότερα, το 2032, ο Φίνιξ επανέρχεται στη ζωή και ξεκινά, με τον Spartan να συνεργάζεται τότε με την αστυνομικό Lenina (Sandra Bullock) για να τον πιάσουν.
Κάποιοι χρήστες του Twitter που είδαν την ταινία πολλές φορές, παρατήρησαν ότι μια ασθένεια που εξαπλώνεται στο Σαν Άντζελες έχει πολλές ομοιότητες με την πανδημία της Covid-19, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις ήταν επίσης πολύ ακριβείς: από την έλλειψη χαρτιού τουαλέτας μέχρι τη χρήση βιντεοκλήσεων.
Καμία χειραψία
Το Demolition Man βλέπει την εξάπλωση μιας ασθένειας στο Σαν Άντζελες, η οποία έφερε την απαγόρευση κάθε σωματικής επαφής για να σταματήσει η εξάπλωση.
Αντί για την παραδοσιακή χειραψία, σε μια σκηνή δύο χαρακτήρες κάνουν high-five χωρίς επαφή.
Σε μια άλλη σκηνή, ο Σταλόνε πάει να σφίξει το χέρι κάποιου, αλλά τον προειδοποιούν: «Δεν είμαστε συνηθισμένοι στους χαιρετισμούς με φυσική επαφή».
Χωρίς χαρτί υγείας
Σε μια σκηνή ο Σπάρταν ρωτάει γιατί δεν υπάρχει χαρτί υγείας στο μπάνιο. Στη συνέχεια τον ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει πλέον χαρτί υγείας, αλλά χρησιμοποιούν τρία κοχύλια.
Η Σάντρα Μπούλοκ λέει στους συναδέλφους της, γελώντας: «Χρησιμοποιούσαν συμπιεσμένο χαρτί πίσω στον 20ό αιώνα».
Αν και το χαρτί υγείας δεν έχει εξαλειφθεί, οι θεατές επεσήμαναν ότι παρουσιάζει ομοιότητες με τις ελλείψεις χαρτιού υγείας εν μέσω της κρίσης της Covid-19.
Στις αρχές της πανδημίας, οι άνθρωποι άρχισαν να αγοράζουν πανικόβλητοι μαζικά χαρτί τουαλέτας, υπό τον φόβο ότι τα σούπερ μάρκετ θα ξεμείνουν από χαρτί, αφήνοντας τα ράφια εντελώς άδεια.
Χρήση τηλεδιάσκεψης
Το Demolition Man εισήγαγε επίσης τη χρήση της τηλεδιάσκεψης ως τακτική μορφή επικοινωνίας στο Σαν Άντζελες.
Σε μια σκηνή βλέπουμε τον Dr. Raymond Cocteau (Nigel Hawthorne) να μιλάει σε μια ομάδα ανθρώπων σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, αλλά επικοινωνεί μαζί τους μέσω βιντεοκλήσης.
Τον βλέπουμε να κάθεται στην κεφαλή του τραπεζιού, ενώ υπολογιστές είναι τοποθετημένοι εκεί όπου κανονικά θα κάθονταν τα μέλη της συνεδρίασης.
Οι υπολογιστές γυρίζουν γύρω από την αίθουσα για να παρακολουθήσουν τον Cocteau καθώς μιλάει, ενώ τα πρόσωπα των συμμετεχόντων εμφανίζονται στις οθόνες.
Προβλέπεται επίσης η χρήση των smartphones και των tablets, καθώς η Μπούλοκ εμφανίζεται σε μια βιντεοκλήση σε έναν ασημένιο υπολογιστή που μοιάζει με tablet, υπονοώντας την τεχνολογική πρόοδο που θα ακολουθήσει.
Αν και η εκδοχή της τηλεδιάσκεψης στην ταινία είναι ελαφρώς διαφορετική από την πραγματική ζωή, προέβλεψε με ανατριχιαστικά ακριβή τρόπο τη χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινή επικοινωνία.
Αυτόνομα αυτοκίνητα
Μια άλλη τεχνολογική εξέλιξη που αποδείχθηκε πολύ ακριβής ήταν η εισαγωγή των αυτόνομων οχημάτων.
Στην ταινία βλέπουμε τα περιπολικά να είναι αυτόνομα και να μην απαιτούν οδηγό. Παρόλο που η εισαγωγή της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορεί να φαινόταν πολύ φουτουριστική εκείνη την εποχή, είναι πλέον μια ιδέα που δεν είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα.
Αν και μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι η χρήση τέτοιων αυτοκινήτων να είναι ευρέως διαδεδομένη, σίγουρα είναι στη σφαίρα της πραγματικότητας πλέον.
Η πολιτική σταδιοδρομία του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ
Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ήταν ένας δημοφιλής ηθοποιός τη δεκαετία του 1990, αλλά το Demolition Man προέβλεψε με επιτυχία τη μελλοντική πολιτική του καριέρα.
Σε μια σκηνή από την ταινία, ο Σπάρταν φαίνεται να οδηγεί ένα αυτοκίνητο με τη Λενίνα (Σάντρα Μπούλοκ), όταν εκείνη αποκαλύπτει ότι είχε δει κάποια ειδησεογραφικά ντοκιμαντέρ από τη βιβλιοθήκη του Σβαρτσενέγκερ.
Ο Σπάρταν απαντά σοκαρισμένος: «Η βιβλιοθήκη του Σβαρτσενέγκερ;».
Και η Λενίνα επιβεβαιώνει: «Ναι, η προεδρική βιβλιοθήκη του Σβαρτσενέγκερ. Ηθοποιός δεν ήταν…;».
Αν και ο Σβαρτσενέγκερ δεν έγινε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ακολούθησε καριέρα στην πολιτική μόλις λίγα χρόνια αργότερα, το 2003.
Διετέλεσε ο 38ος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας μεταξύ 2003 και 2011 και στο παρελθόν έχει μοιραστεί την επιθυμία του να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος.
Φωνητικές εντολές
Στη φανταστική φουτουριστική κοινωνία, ένα πλήθος συσκευών, από τα φώτα μέχρι τα αυτοκίνητα, χρησιμοποιούν τεχνολογία που ενεργοποιείται με τη φωνή.
Οι κάτοικοι είναι σε θέση να ανάβουν και να σβήνουν τα φώτα τους και να λειτουργούν μια σειρά από τεχνολογίες χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή τους, όπως ακριβώς και η δική μας σημερινή κοινωνία.
Και πάλι, δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένο, όμως οι ψηφιακοί βοηθοί, όπως το Google Assistant και το Alexa, σε συνδυασμό με το internet of things, ήδη χρησιμοποιούνται από πολλούς.
Πηγή: iefimerida.gr